trompa

Trompa

La trompa és un instrument de vent-metall que té un caràcter molt versàtil i abasta una tessitura molt àmplia amb pocs cilindres. A més aquest instrument pot emetre tant sons suaus i dolços com a aspres i duros. Existeixen uns certs recursos tècnics que permeten a la trompa aconseguir efectes tímbrics especials: sordina, bouché, apagador i cuivré.
El seu avantpassat és la banya de caça.

Característiques

Partes trompa

La trompa està formada per un tub estret i llarg. Aquest tub cònic de metall s’enrotlla i acaba en un pavelló o campana obert (en forma de trompa) i comença en el denominat tudel (l’inici de cos de l’instrument) en el qual es col·loca el filtre. En el cas de les trompes dobles, la tessitura parteix del si ♭ 2, i arriba al voltant de l’el meu 6 o el meu sobreagut.

Com sona la trompa?

Artistes reconeguts de la trompa

Origen

Les primeres trompes van ser utilitzades en la caça i en la guerra i eren d’origen animal. A partir del segle XVI, el seu cos apareix enroscat o en espiral i rep el nom de trompa natural.

Les trompes antigues eren més senzilles que les actuals. Aquestes trompes antigues eren fetes de tubs de metall i tenien una obertura «esclatada» (pavelló o campana). Eren originalment usades en la cacera, sovint muntant a cavall. El canvi de to era efectuat enterament pels llavis. Fins al segle XIX no anaven equipades amb vàlvules.

La trompa (o, moltes vegades, parells de trompes) sovint invocaven la idea de caçar o, en el barroc, de representar noblesa, reialesa o divinitat.

Les trompes antigues estaven afinades comunament en tons de fa, el meu, el meu ♭, si ♭ i do, i ja que aquestes eren les úniques notes disponibles en les sèries harmòniques d’un d’aqueixos tons, no hi havia possibilitat de tocar en diferents tons intermedis. El remei per a aquesta limitació era l’ús de “corbes” o “tonillos”, és a dir, seccions del tub de diferent longitud que, inserits, alteraren el llarg de l’instrument, i així el seu to.

Desitges aprendre a tocar la trompa?

Accedeix a la nostra oferta educativa